Titel: Att göra någon efter sig.

Meddelare: Födorådstagare Jonas Östlund  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Östergensjö

Det var förr i tiden mycket tal om att flickor skulle kunna göra pojkar efter sig. De blandade nånting i vin och gav dem, men vad det var, har jag inte hört. Men folket trodde så säkert, att det skulle gå, och ofta fick man höra, att den eller den flickan "visst måste ha gjort pojkstackarn ätte seg", och underligt kunde det sina gånger se ut. - Det var två flickor från Åsele, som gick omkring här i socknen och spann. En av dem hade på dans gjort en bondpojke efter sig. Hon hade bara givit honom en sockerbit. Efter detta blev han rent tokig efter henne. De blev också gifta, så att hon fick bli "storbondkäling", men det blev mycket olyckligt mellan dem. Det har sagts, att sådan kärlek räcker inte längre än tills de är vigda. Sedan blir det bara hat och kiv, och det såg nästan så ut med de här.